Certificat digital. Obtenció i ús

Un certificat digital és un fitxer que s’instal·la a l’ordinador de qui el sol·licita i que permet identificar-se a internet, la qual cosa habilita l’intercanvi d’informació amb altres persones i entitats de manera segura.

L’entitat que emet el certificat digital a Espanya per interactualr amb l’administració pública, és la Fàbrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT).

Amb el certificat digital, qualsevol persona pot generar documents amb validesa legal, gestionar tràmits en línia, fer pagaments, etc. Alguns dels tràmits que es poden dur a terme són: la declaració de la renda, obtenció del certificat de vida laboral o d’empadronament, consulta de multes, etc.

PRÀCTICA 8. Obtenció del certificat digital

L’obtenció del certificat digital consta de tres parts diferenciades, i per completar-les, sempre que siguem majors d’edat, caldria seguir aquests passos:

1. Accedirem a la pàgina web de l’FNMT: http://www.cert.fnmt.es/

2. En la pàgina web a la qual s’accedeix, buscarem l’enllaç i hi farem clic.

3. Accedim llavors a la pàgina web de CERES, en la qual podem obtenir informació sobre el certificat digital. Premerem l’enllaç Sol·licitud via internet del seu certificat.

4. Arribem a una pàgina com la que es mostra en la següent figura. Hi introduirem el NIF de la persona per la qual sol·licitem el certificat digital i farem clic sobre el botó Enviar petició.

5. Es mostra una finestra de diàleg en la qual se’ns informa que s’està sol·licitant un certificat digital i se’ns consulta si volem continuar amb la sol·licitud. Farem clic sobre el botó .

6. Apareix una finestra en la qual s’indica que s’està creant una nova clau d’intercanvi RSA (algoritme d’encriptació). Premerem el botó Aceptar.

7. Passem a una pàgina web en la qual apareix un codi de sol·licitud que cal anotar per al seu posterior ús.

8. Amb el codi de sol·licitud del pas anterior, haurem de presentar-nos en una de les oficines d’acreditació amb el nostre DNI, i allà ens lliuraran un contracte que hem de signar.

9. Una vegada fets els passos anteriors, l’usuari ha de descarregar el certificat des del mateix ordinador des del qual en va fer la sol·licitud. Accedirem a la pàgina web del CERES seguint els passos 1 i 2 d’aquesta pràctica i hi premerem l’enllaç Descàrrega i instal·lació del certificat. Passarem a una pàgina en la qual introduirem el codi de petició i el NIF de l’usuari i premerem el botó Enviar petició.

10. Finalment, el certificat serà descarregat i instal·lat en el nostre navegador web.

PRÀCTICA 9. Cercar a internet l’adreça de determinades pàgines per les quals necessitem certificat digital.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: