Fira de Tardor – IV Mostra d’Ovella Xisqueta

FIRA DE TARDOR – IV MOSTRA D’OVELLA XISQUETA
8 i 9 de novembre de 2008

Sort celebra els dies 8 i 9 de novembre la Fira de Tardor – IV Mostra d’Ovella Xisqueta, que té com a objectiu recuperar les tradicions més ancestrals del Pirineu, entre les quals destaca la de l’antic ofici de pastor, i també contribuir a mantenir la supervivència de la raça d’ovella xisqueta, avui en perill d’extinció.

Amb l’objectiu de recuperar i realçar aquest origen ramader, els darrers anys i amb vocació de continuïtat s’ha celebrat la Mostra d’Ovella Xisqueta, raça catalogada l’any 1995 com a autòctona en perill d’extinció, de la qual encara en podem trobar al voltant de 15.000 exemplars en ramats de les comarques del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça.

Encara que des del punt de vista estrictament productiu i ramader, i degut a l’actual conjuntura social i econòmica que travessa la ramaderia en general i les zones de muntanya en particular, s’hagi de catalogar la situació actual de l’oví en aquestes comarques com de bastant crítica – mitjana d’edat dels ramaders superior a 54 anys i menys d’un 20% de relleu generacional assegurat -, la creació l’any 1996 de l’associació de la raça (ACOXI), i l’any passat de l’Associació de Criadors de la Raça Xisqueta del Pallars Sobirà, juntament amb el reconeixement oficial per a gestionar el Llibre genealògic de la raça ovina xisqueta atorgat a la primera associació, poden ser elements de vital importància que ajudin a canviar el signe negatiu d’aquesta tendència.

Per tal d’aconseguir un reconeixement d’aquest bestiar, s’hauria de potenciar la comercialització del producte. L’orientació futura hauria d’anar encaminada cap a la recerca i oferta d’un producte de qualitat, és a dir l’obtenció d’un distintiu DO (denominació d’origen), IGP (indicació geogràfica protegida) o Q (marca de qualitat), que esdevingués un valor afegit, en el qual ja s’hi està treballant.

L’ovella xisqueta es caracteritza per ser rústega i amb una gran adaptació a les dures condicions transhumants i pirinenques. És una gran caminadora i amb una capacitat de pastoreig molt desenvolupat que li permet aprofitar de forma òptima les pastures fibroses, fins i tot sota la neu. És per això que la seva carn és molt apreciada pels gastrònoms, ja que es caracteritza per ser molt saborosa i amb unes propietats culinàries que la diferencien de la resta de carns ovines.

Detall dels actes de la Fira de Tardor – IV Mostra d’Ovella Xisqueta

En el recinte firal de l’Avinguda Comtes del Pallars hi tindrà cabuda la Mostra de Promoció Econòmica Pallaresa. Mitjançant sectors temàtics, distribuïts pels aproximadament 2.500 m² de superfície amb què compta aquest espai, es mostrarà al públic visitant una oferta variada de les activitats econòmiques més representatives del Pallars Sobirà: artesania, cultura, art, literatura, patrimoni, ramaderia, gastronomia, serveis, etc, amb un total aproximat de 50 estands. A més a més, es comptarà amb la presència d’un altre sector general de mercaderies d’arreu dels Països Catalans que ocuparà la resta del recinte firal, en els carrers adjacents a l’Avinguda Comtes del Pallars.

El programa d’actes s’inicia a les 12.30 h al Parc del Riuet, amb una recuperació de cucanyes i jocs tradicionals, adreçats a xics i grans que vulguin passar una estona entretinguda.

Dissabte a les 18h, en el marc històric de la Plaça Major de Sort, hi haurà balls tradicionals pallaresos: Rigodons de Sort, el ball francès d’Enviny i el ball del rotllet d’Altron. Tot seguit, a les 18.30h, El Pont d’Arcalís ens convida a escoltar el concert de presentació del volum Cançons del Pallars Sobirà, sisena entrega de l’obra A peu pels camins del cançoner, d’Artur Blasco.

A partir de les 20.30h, a la Plaça Caterina Albert hi trobarem la Carpa solidària, Festival benèfic i solidari, que oferirà diferents activitats lúdiques i musicals per als més joves.

Cal destacar també que diumenge al matí, al Parc del Riuet, tindrà lloc la IV Mostra d’Ovella Xisqueta, que acollirà més de 200 caps d’ovelles xisquetes, així com exemplars de vaca pallaresa i bestiar equí, rucs i cavalls.

Per tal de potenciar gastronòmicament aquesta espècie ovina, i aprofitant el marc de la Fira, es farà una degustació de corder, baciva i moltó de xisqueta. Així, al Parc del Riuet, a partir de 2/4 de 12 del migdia, per tots aquells que vulguin gaudir d’un bon àpat, tindrà lloc la degustació de corder, baciva i moltó de xisqueta.

A les 12h, en el marc d’un taller didàctic d’artesania tèxtil, en què es treballarà la llana d’ovella, veurem el procés des de que es xolla una ovella, a com es fa un belló i en surt el mitjó o se’n fa un matalàs.

Mentrestant el recinte firal, la Xaranga Xafarostolls farà una cercavila de l’ovella xisqueta adreçada a xics i grans.

Finalment, al Parc del Riuet, i aquest any com a primícia, s’organitza un Concurs d’habilitat: Qui agafa ovelles amb el ganxo? S’hi pot apuntar tothom, siguin o no pastors, així serà més entretingut per a tots.

Descarregueu-vos el programa de la Fira de Tardor – IV Mostra d’Ovella Xisqueta (enllaç)!

Una resposta to “Fira de Tardor – IV Mostra d’Ovella Xisqueta”

  1. klaudino Says:

    la fira a estat una mica pobra, bueno com cada any però el que mes ma molesta ha estat que el meu pare, i els altres taller no hagin pogut fica cotxes que es el que mes agrada a la gent però bueno
    pot ser l’any que ve!

    klaudilno


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: