La llibertat d’expressió

llibexp

Primer de tot, m’agradaria especificar l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans on es diu clarament el següent:

“Tot individu té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió”

La llibertat d’expressió és -en paraules crec que de Tocqueville- la pedra angular que aguanta la resta de llibertats, i per això s’han de tolerar fins i tot els seus excessos. De fet, l’únic límit a la llibertat d’expressió i de premsa hauria de ser la calumnia i l’amenaça, dos delictes perfectament tipificats en tots els codis penals occidentals.

No està tan clar, pel contrari, que les injúries puguin limitar sempre el dret a la llibertat d’expressió, ja que aquest no es limita a la manifestació d’opinions racionals sinó també a l’expressió d’emocions. El legislador i la jurisprudència certifiquen aquesta dimensió subjectiva i circumstancial del delicte d’injúries i per això consideren que, per a que realment existeixi, hi ha d’haver ”animus injuriandi”, és a dir, que no cal atendre tant al significat de les paraules com a la intenció del que les pronuncia i a la situació, lloc i moment en que ho fa. Es per això que ni el que diuen de vegades a la COPE respecte, per exemple, a Maragall o el que va dir Rubianes sobre Espanya a TV3 és una vulneració del dret a la llibertat d’expressió. Una altra cosa molt diferent és que es considerin barroeres, de mal gust o poc educades o que se’n faci una legítima interpretació política i mediàtica.

Espero que amb aquest escrit hagi quedat més clar un dels conceptes més importants de l’estat democràtic en el que vivim, ja que hem passat molt anys sense poder exercir aquesta llibertat i per sort, avui dia en el meu entorn això es permet (o no?).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: