S’ha acabat de presentar treballs copiats d’internet II

Quina ha estat la meva sorpresa quan he vist en nombrosos mitjans de comunicació una altra eina (de factoria “made in spain”) també dedicada a la comparació de treballs presentats pels nostres alumnes i treballs que hi ha penjats a la web, i més, quan fa tan sols un parell de dies que vaig penjar un article sobre Turnitin.

1242288510_2

L’abús del retalla i enganxa per part d’alguns estudiants gràcies a internet –sobretot de webs de referència com la Viquipèdia– es podria acabar. Els professors ja compten amb una aplicació informàtica que els permet saber si els seus alumnes els presenten treballs originals o bé si han estat copiats de pàgines de la xarxa, i en cas que així sigui, conèixer també totes les fonts a les quals han recorregut i en quin percentatge.

“Una de les grans queixes dels mestres és que no tenien instruments per validar els treballs que se’ls presentaven i aquest programa els en dóna”, afirma Mancho, que va desenvolupar la idea arran dels laments de la seva dona, professora d’institut, i d’alguns dels seus col.legues sobre el plagi als treballs.

TOTALMENT GRATUÏT

El programa Approbo, que ja es pot utilitzar de forma gratuïta en línia amb registre (http://approbo.citilab.eu), permet pujar el fitxer per estudiar fins a una aplicació multilingüe, per realitzar l’anàlisi a través de diversos motors de recerca. “La nostra intenció era posar una eina al servei del professorat. No tindria cap sentit cobrar”, explica Mancho.

Amb l’Approbo es poden seleccionar fragments d’un treball o documents electrònics més extensos, incloent-hi llibres, en la majoria dels formats més utilitzats (de Microsoft Word, a PDF…) i comprovar si són originals. L’aplicació també permet saber si un text ha estat publicat a internet sense el coneixement del seu autor.

PRIMAR LA FONT

Amb una interfície molt fàcil d’utilitzar, la nova eina detecta en qüestió de segons el percentatge de text copiat, i subratlla en vermell els paràgrafs o les frases coincidents amb altres documents. També dirigeix a la font de referència, on apareix l’original. “La còpia en si no és dolenta, sempre que se citin les fonts, que és una cosa últimament cada vegada menys habitual”, explica Vicens Badenas, el director del Citilab.

L’aplicació està pensada per al món acadèmic i de l’ensenyament, segons el responsable de Symmetric, encara que també es pot aplicar en els terrenys de la investigació, en els informes encarregats per institucions polítiques, en l’àmbit periodístic, o en el món editorial, on s’ha estès el fenomen de la còpia sense cap mena de pudor.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: